Scoil: Baile an Daingin (C.) (uimhir rolla 4828)

Ballindine, Co. Mayo
Máire de Staic

Ar an leathanach seo

1. Bhí an fiabhras dubh go h-an fairsing timcheall Baile Átha an Riogh in aimsir an Ghorta Móir agus bhí go leor daoine ag fághail bháis leis an bhfiabhras.
    Bhí faitchíos ar na daoine dul in-aice le duine ar bith a bhéas buailte síos leis an bhfiabhras agus bhí faitchíos ar an sagart chomh maith le cách.
    Mar sin nuair a bhíodh an ola le cur ar duine a bheadh ag fághail bháis leis an ngalra uathbhásach caithfidhe an duine tinn a thabhairt chuig an bhfuinneoig agus isteach tríd an bhfuinneóig le bárr a mhaide a chuireadh an sagart an ola ar an duine tinn. Baistí "sagart an cipín" mar leas-ainm air dá bhárr sin.
    Bhí Rafterí ag dul thart san am sin agus casadh an sagart leis, agus dúbhairt sé, "Anois a Rafterí tá meabhair-cinn maith agat agus
    Attracta Rattigan
    Carrownurlaur, Co. Galway