School: Gleann Coirib (roll number 6763)

Glencorrib, Co. Mayo
Seán Ó Hargadáin

1. Is é an t-ainm atá ar thobar atá i n-aice linn sa mbaile "Tobar an Fhiaich Dhuibh".
    Tobar breagh fíor-uisge is eadh é agus tá sé ar dhéanamh croise. Tá an t0uisge ag éirighe i n-áit amháin agus ritheann sé trí nó ceithre slata agus téigheann sé faoi thalamh arís.
    Tá lochan i n-aice leis an tobar agus idir an tobair agus é tá dhá chrann ag fás agus fadó bhíodh fiach i n-a chómhnuidhe ins na crainn sin.
    Gach lá thagadh fear dárbh ainm Seán Chaof go dtí an tobar i gcómhair canna uisge agus mar sin bhí aithne ag an bhfiach air.
    Lá amháin chuaidh Seán Caof go dtí an portach ag baint móna agus lean an fiach dubh é, agus bhí an portach sin seacht míle ón a theach fhéin.
    Thosaigh Seán ag baint móna ar a míle dhíthcheall agus bhí buachaill dhá sharadh uaidh. Bhí an trínse in a raibh sé dhá baint go h-an-domhain
    Tomás Ó Nuadháin
    Bunnafollistran, Co. Mayo