Scoil: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. Féile na Blíana
    Fadó bhí go leor rudaí dhá dhéanamh ag na sean daoine, nach bhfuil anois. Lá le Brighde. Ní shilfidís an raibh Lá’le Brighde ann, muna dheánfadh síad croisín agus é a cur suas ar an saoiléir. Lá’le Pádhraig.Do théighfhadh na buachaillí thárt ó báile-mór go báile-mór agus gach saoghais ceol acú. Agus an seamróg dhá cáiteamh acú. An Carrghais. Fadó nuair a thagadh an carrghais ní íosfadh na sean–daoine aon feóil go imthigheann sé arís. Agus deánann gach duine truschadh ar rud éigcín an am sin. Céadaoin-Lúathruidh. Do théigheadh gach duine go dtí an Aifreann agus gheibheann siad an lúaith beannuighthe ar a gcuid mbáithis. Domhnach Cásga. Deánann na páiste féasta mór an lá sin agus iteann siad go leor uibheacha chomh máith an lá sin. Lá le’ Mártín. Deánann síad teine – cnáimh agus bíonn spórt mór aige. Oidhche Nodhlag. Bíonn féasta i ngach teach an oidhche sin. Lá’le Stiopháin. Téigheann gach duine go dtí teach a cáirde agus bíonn spóirt mór aige.
    Meta Ní Ghlíosáin
    Kilmaine, Co. Mayo