Scoil: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Lth 152: eicint ag cuid de na daoine, agus bhíodh ag cuid eile. Bhíodh síad i gconnibh an fhala, mar ní bhíodh aon áit acu i lár an urlár. Bhíodh caca déanta mín buidhe ag na daoine saidhbhre agus bhíodh cáca déanta as fataí ag na daoine bochta. Iththeann na daoine a bhíodh in-aice an fhairrge iasc go minic. Fadó bhí fear ann agus fúair sé cúpla púnt agus dubhairt sé go gceannóchaidh sé únsa taé leis féin. Ní raibh sé anann é a dhéanamh. Bhí fear saidhbhir in-a chomhnuidhe in-aice leis , agus dúbhairt sé go ndéanfadh sin sé é leis. Thug an fear an taé dó. Nuair a bhí sé déanta tóg an fear na duilleóga a bhí ins an taé agus thóg sé é go dtí an fear eile agus eóleann é féin an taé. Núair a fúair
    Bríghid Ní Dhomhnaill
    Killernan, Co. Mayo