Scoil: Ceathrú Gabhann

Carrowgowan, Co. Mayo
Brian Mac Dhuarcáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fad ó shóin agus bhíodh se ag dul amach gach oidhche ar a chuairt. Oidhche ámháin nuair a bhí se ag teacht abhaile do chonnaic sé rud bán ar thaobh an chlaidhe. Do bhí eagla air roimh an rud sin. Shíl se gurrbé an diabhal do bhí ann agus leig se béic as, agus dubhairt sé leis an rud " bhí ag imeacht a "diabhail".
    Do thosuigh an rud ag rith agus ag beichéal. Thuit an fear ina laige nuair a thainig se abhaile agus dubhairt an mnaoi nach rachfadh se amach ins an oidhche arís. Lá ri na mhárach nuair a thainig sé chuige fein, d'innis se an sgéal ar fad dá bhean. Dubhairt se go bhfaca sé an diabhal iriocht mhadadidh, agus gur marbhuigheadh beagnacg é le scannrad. Níor mhair sé ibfhad inadhiaid sin. D'innis a
    Seán Mac an Déisigh
    Bohola, Co. Mayo