Scoil: Áit Tighe Mhic Aodha

Attimachugh, Co. Mayo
P. Ó Corracháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    uisce sa charraigh gan bheith a lorg. Má bhíonn gcarradh in aon áit is maith an rud slilmid dubh a chur ar. Tugh m'athair Tomás Mac Mághnusa an t-adhbhar seo dom Áine Nic Magnusa Cor-liath, Béulasa, Co Mhuigheó
  2. Sgéal
    Dachaid blian ó shoin bhí púnt tobac ag gabháil dón té a leimfeadh an abhainn buidhe ag spóta áirighte a raibh an leathan bhuaidh buly réil as dóirín an púnta tobac ag glacadh páirte insan gcomórtas leis bhí Seán Dúnleary, Séamus Mac Eírí agus Mícheal Ó Dómhnaill as leacaihe, Tomás Mac Aindriú as gleanndubh agus Seán Mac Fagóigh as Corliath Séamus Ó hAodha Corliath béulasa Máirtín Mac Giolla bárraigh dínnis an sgéal seo sinn.
    Séamus Ó hAodha
    Corlee, Co. Mayo