Scoil: Áit Tighe Mhic Aodha

Attimachugh, Co. Mayo
P. Ó Corracháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    insan bportach i bprebán. Tá sean fhothrach an tighe le feiceál fós. Teach Eibhlinne an tainm a tugtar air. Fuair ceann amháin acu bás i lár na h-oidhcheagus bhí faithciós ar an gceann eile dul amach chun duine a fhail a fhanfadh leiche insan teach go maidin. Le na linn sin tháinig dhá spideógín isteach agus dhfan siad lei rith na h-oidhche go dtaínic daoine isteach.
    Bhí bean eile agus bhí a lán airgid aici fuair sí bás agus dubhairt sí le na daoine an pilléar a bhí faoin a cheann a chuir foon ins an reilig. Thosuigh na daoine ag lorg an airgid act ní raibh siad ábalta é a fhághail. Chuaidh duine acu go dhí an reilig agus dubhairt an sagart leis muna fuair sé i san áit ceádna agus san caoi ceádna in ar chuireadh í gan rud ar bith a dhéanamh lei. Nuair a chuaidh na daoine go dtí an reilig. Ní ar a druim a bhí sé in a luighe act bhí a h-aghaidh ar an bpiléar agus chuaidh siad abhaile arís.
    Mícheál Ó hAnnon
    Peadar Ó Móráin