Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Eoghan Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Bheul," arsan Dane Lyons, "Níl aon iontas orm-sa faoí'n gcainnt sin. Tá Naomh Peadar na gheathtóir ar gheataí Flaitheas le seacht gcéad déag blian agus níor chas sé aon eochair ó shoin ar aon mac Gaill."
    "Tá mise tuisgint," arsan breitheamh, "gur b'olc an dlighe ceachtar go na buachaillí aon dolaí a dhéanamh ortha mur gheall ar sean phíosaí rópa agus sean phíosaí ádhmaid raiceált le chéile ar a chladaigh." Chuaidh gach aon taobh abhaile agus ní dheárna rud a' bith leóbhtha agus ba í cainnt a' Dane Lyons a shábháil iad.
  2. Sgéaltaí eile faoí Dane Lyons.
    Bhí sé i gcoláist. Ar a bhealach abhaile d'iarr sé loistín i dteach tíre. Bhí sé in a {sh}agart, ach ní raibh fhios aca go mba sagart a {b}hí ann, mur bhí sé falluighthe. Fuair sé sin agus fáilte.
    I gceann tamaill go'n oidhche tháinic cailíní a bhaile isteach ag iarraí a cuid iníneacha {a(?)} leigint leó chun a tóraí. [Bhí tóramh ar a mbaile]
    Mícheál Ó Máille
    Dumha Locha, Co. Mayo