Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. Oidhche Nodhlag.
    Ar an oidhche sin rugadh Íosa Críosta. Bíonn fleadh mór i ngach teach an oidhche sin. Fágann na daoine coinneál ar lasadh ar an bhfuinneóig chun solas a thabhairt don Mhaighdin Mhuire nuair a bhíonn sí a' gabháil thar an tighe. Bíonn an doras ar osgailt ag cuid de'na daoine ar feadh na h-oidhche. Deireann síad má bhíonn an doras ar fosgailt agus coinneál ar lasadh ar an bhfuinneóig béidir go dtiocfadh sí isteach. Bíonn suipéir mór ag gach duine Oidhche Nodhlag.
    Oidhche Fheile Bríghide
    Ar an lá deireannach de Mí na Eanair bíonn Oidhche Fhéile Bríghde. Ar an oidhche sin bíonn na sean-daoine ag déanamh Criosóig Bríghid as cothann, in onóir agus cuimhne ar Naomh Bríghid. Ar an g-céad lá de Mí na Feabhra bíonn lá Feile Bríghde. Is é sin an chéad la den Earrach.
    Oidhche Fheile Seáin
    Ar an dtríomhadh lá is fiche de Mheitheamh bhíonn teinnte móra cnamha in gach áit. Tógann na buachaillí móin, agus cnámha agus adhmuidh
    Sorcha Ní Mhurchadha
    Mártan Ó Murchadha