Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Chun coinnle a dhéinamh fadó is amhlaidh a chuiridís saill-mhairt isteach i gcorcán ar an dteine. Nuair a bhéadh sé leáighte, thógaidís suas é. Bhíodh múnla aca agus chuiridís ribín tirm luachair isteach ina lár. Líonaidís an múnla leis an saill-mhairt leáighthe agus nuair a bhéadh sé cruaidh thógaidís amach é agus bhéadh coinnle aca.
    Cfiathar
    B'as criocinn coiníní a rinneadh criathar fadó. Is amlaid a gheobhaidís sé nó seacht croiceann agus chuididís aoil ortha chun na gruaige a bhaint asta. Fuagháladh le chéile iad agus chuidisís ar frama é. Cuiridís poll orta leis an meanuithe. Chun coirce do ghlanad cuirtear ar an gcríathar é agus corruightear é agus tuiteann an smuit tríd na pollaibh ar an dtalamh.
    Máire Ní Mhuilligh
    Seán O Ciaragáin