Scoil: Beannchor Iorrais (uimhir rolla 13684)

Bangor, Co. Mayo
Mícheál Mac Énrí

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chúala mé an sgéal seo i dtaoibh Lá Fhéile Mártain. Bhí bean bhocht ann uair amháin, agus ní raibh rud ar bith aicí le marbhúghadh i gcóir Lá Fhéile Martain. Bhí mac beag aicí sa gclíabháin agus thóg sí sgían agus gheárr sí scórnach a mic. Bhí faitchíos mór ar an mnaoi go mbéadh fearg ar a fear nuair a thiocfadh sé abhaile. D'fhág sí an páiste beag annsin agus réidhtigh sí na béilli. Nuair a tháinig an fear abhaile dubairt se le'n mhnaoi an pháiste a thógáil as an gclíabhán. Dubhairt an bhean go raibh sé in a chodhladh. Thóg sé an mac agus bhí sé an slán sábháilte agus a bhí sé ar dtús.
    Deirtear nar cheart aon muillean a oibriugheadh Lá Fhéile Mártain mar marbhuigheadh Mártain i muillean. Bhí fear ann uair amháin agus níor chreid sé i Naomh Mártan. Lá Fhéil Mártain bhí sé féin agus a chuid fear ag obair na muilne agus marbhuigheadh iad uilig 'san áit in a rabhadar.
    Máire Ní Shuibhne
    Attavally, Co. Mayo