Scoil: Béal an Mhuirthid (C.) (uimhir rolla 14857)

Béal an Mhuirthead, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Náraidhe

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar beannuighthe ag Ráth Morgan. Tá sé déanta thart de clocaibh agus tá leach mhór os e cionn. Ins an t-sean - aimsear tigidh go leor daoine ag déanamh turas ann.
    Bhí sagart ann san am sin agus an t-ainm a bhí air an Sagart Bán. Dubhairt sé go bfágfadh sé oifig ins an tobar a dhéanfaidh leigheas do na daoine fhad is bhéadh an saoghal ar bun. Bhí sean-bean in Idir Gleann de chlann úi Craith. Níor shiubhal sí aon coiscéim le fiche bliain. Cuireadh isteach i gcliabh í agus tugadh go dtí an tobar í.
    Tháinic stoirm an oidhche sin agus rith gach duine abhaile. Ar maidin cheap na daoine go raibh an t-sean bean marbh acht bhí sí slán in a dteach féin mar rith sí abhaile.
    Brigid Tallott
    Áit Tí Conáin, Co. Mayo