Scoil: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

Ar an leathanach seo

1. Fadó ariamh nuair a bhí Naomh Pádhraic ag taisteal na h-Éireann thárla go raibh i gCúige Uladh taoiseach uaibhreach, ionndrach a raibh réimse mór de'n chúige faoi na smacht aige. Bhíodh sé i dtólámh ag síor-mhaoidheamh agus ag déanamh gaisge gurbh é féin an duine ba chúmhachtaighe a bhí sa domhan; go raibh an ghrian, an ghaoth agus an dúlradh go léir ag braith air. Chuir sé iallach ar na daoinibh é a adhradh agus a rádh gurbh é féin an Dia a bhí ag stiúradh agus ag rialughadh an nádúra agus an t-saoghail go léir. Do bhrígh go mba págánaigh an chuid ba mhó díobh seo a bhí faoi, chreid siad é agus thug siad onóir agus ómós dó, mar shíl siad gurb eisean a bhí ag tabhairt solais lae agus athrughadh na h-aimsire dóibh. Ní raibh de chlainn ag an taoiseach seo acht inghean amháin; cailín sgiamhach
        1. saints
    Pádhraigín Ní Ghiollaruaidh