Scoil: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

Ar an leathanach seo

1. Ins an bhliadhain 1846 luigh an droch shaoghal go mór ar na daoine. Tháinig an duibheachán ar na gais agus ní raibh aon fataí le n-ithe ag na daoine, Bhí neart coirce sa tír acht cheannuigh na Sasanaigh é. Bhí ós chionn ocht milliúin daoine sa tír bliadhain an ghorta. Leobh na fataí sa puill agus ins na tighthe. Ní raibh aon phóir ag na daoine le cur sa talamh acht na póirínigh a d'fhág siad sa lord. Na daoine nár cailleadh leis an ocras fuair siad beagán coirce ó'n na tighearnaí talmhan.
    Chailleadh a lan daoine leis an ocras agus a lán leis an Cholra Marbhus. Bhí go leór daoine a raibh a neart bidh le n-ithe aca bliadhain an ghorta. An bhliadhain in dhiaidh an ghorta ní raibh fataí ariamh chomh fairsing sin sa tír acht is minic
    Áine Ní Chonmara
    Killerduff, Co. Mayo