Scoil: Toomore (uimhir rolla 16401)

Toomore, Co. Mayo
Tomás Breathnach

Ar an leathanach seo

1. Aon uair amháin bhí beirt fhear in a gcomhnaidhe i Sráid i gCo. Mhuigheo agus bhiodh siad i gcomhnuidhe ag troid. Bhí ceann aca tinn uair amháin agus do thóg a comharsain an fear eile isteach chun é a fheiceál agus caireachas.
    cáirdeachas a dhéanamh sul a gheobhad sé bás. Nuair a bhíodar go léir thart ar an leabaidh d'iarradar ortha cáirdeachas a dhéanamh agus dubhradar go ndeanfaidís acht nuair a bhíodar ag dul amach an doras, dubhairt an fear tinn nach ndéanfadh sé cáirdeachas go deo nó go bráth. Cúpla lá in a dhiaidh sin fuair an fear seo bás. Aon lá amháin bhí an fear eile ag an aonach i gCaisléan na Bharraigh agus bhí sé in a sheasamh i lár na sráide agus tháinig spiorad an duine a bhí marbh suas an tsráid, do bhuail sé an fear le na dhorn, do mharbhuigh sé é agus dubhairt se i mbéirle, "We were in enemies on earth and we will be enemies in
    Pádraic Mac Cánna
    Toomore, Co. Mayo