Scoil: Garrán Bán, Dúngarbhán

Garranbaun, Co. Waterford
Tomás Ó Maolchatha

Tá Loch Chrothaigh ar sléibhte an Chomaraigh, Loch an Stola an sean-ainm do bhí uirthi.

Tá Loc Chrotaigh ar Sléibhte an Chomaraigh, Loc an Stola an sean-ainm do bhí uirthi. Ropaire do ba eadh an Crotaigh agus is istigh in uaimh atá ag Bun an Stola a bhíodh sé ar theiceadh óna saighuídirí Shasna. Rughadh ar sa dheire agus crochadh é go puiblí ar chroich i pPortláirge ar an 16adh lá de Bealtaine sa bhliain 1742.
    Nuair a bhí sé ar an gcroich d'fheuch sé na thimcheall agus d'iarr sé. "An bhfuil aoinne annso ó an Comaraigh ?
    Níor leabhair aoinne ach fé cheann tamaill leabhair an Chrochaire agus dubhairt sé: " Ó Chill Rusanta mise". D'fheuch and Crotaigh air agus dubhairt sé, "Aoinne ach tusa" Do chrocadh annsan é agus níll fhíos ag aoinne cá bhfuil a chuid óir i bhfolach.
    Ach deirtear go bhfuil sé curtha in áit eigin idir Baile an t-Sléibhe agus an Coitín. Deirtear nár droch-fhear é in aon chor mar bhí sé an-mhaith do na daoine bochta.
    Tá radharc breágh le feiscint ó bharr Stola Chrotaigh. Tá rann ag na sean-daoine ag cuir síos air agus deirtear guirb é an Chrotaigh féin do chum é:

Is breagh an radharc do chím óm leaba
    Cnoch Maoldomnaigh agus Cnoch an Bhainne