Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear den na fíannaibh ann i bhfad ó shoin a dtugadh siad Síogaidhe Dhún Gheánnain mar ainm air. Rugadh é ar maidin, baisteadh ag an meadhon lae é agus d'imthigh sé a chuartughadh inghean Ríogh na hÉireann sa tráthnóna.
    Dubhairt sise leis nach bpósadh sí 'n fhear go bráth ach an fear a bhéirfeadh fios díthe caidé mar chaill Grúagach a' Ghaire a shiúl, a ubhall agus a gháire. Maidin lathar-na-mharach d'éirigh Síogaidhe agus níor stad sé go rabh sé ag toigh Grúagach a' Ghaire.
    D'fhíafruigh Grúagach dó caidé bhí sé a iarraigh agus dubhairt Síogaidhe go rabh sé ag iarraidh fastadh. Rinne Grúagach margadh leis annsin é a fhastadh go cionn lá agus bliadhain. Ní rabh le déanamh aige ach aire a thabhairt do thriúr ba iad a chuir amach ar maidin agus a chuir isteach arís sa tráthnóna. Fuair sé cárta leánna le na suipear agus builbhín pinghinn agus croicean sean geárran bán le luighe air.
    Má ba luaithe d'éirigh an lá cinnte ba luaithe na sin d'éirigh Grúagach a' Ghaire. Bhuail sé buille trom cos ar Síogaidhe agus d'iarr sé air bheith amuigh le na cuid ba. D'éirigh Síogaidhe agus fuair sé a bhricfeasta agus rinne sé réidh le imtheacht le na cuid ba. D'iarr Grúagach a' Ghaire air a bheith cinnte agus fánacht amuigh ar geál ó chuirt fathanaí a bhí ins
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Máire Ní Ghallchobhair