Scoil: Mín Teineadh Dé

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí sean bhean ann aon uair amháin agus bhí a fear marbh agus ni rabh acht mach amhain aici.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    acht an méid ag togadh siad ins an lá, bhí sé leagtha ins an oidhche. Acht 'innis an mháthair an scéal don saghart agus dubhairt an sagart cibé oidhche a suidheadh an buachaill suas go súidheadh seisean fosta. Shuidhe an bheirt acu an oidhche seo agus bhí siad tuirseach ag fannacht agus ní rabh duine ar bith ag teacht. I dtráthaibh meadhon oidhche mhothuigh siad tormán ar a gcúl. Thionntuigh siad thart agus caidé chonnaic siad acht bean a rabh gruaig dhearg uirthi.
    Chuir an sagart ceist ar an bhean caidé'n fath a rabh siad annseo. Dubhairt an bhean gurbh é ins an ait seo a mharbh sise a mhathair agus a leanbh agus dubhairt sí go gcaithfeadh sí fannacht annseo ar féadh 300 bliadhain, chuaidh an sagart agus an buachaill abhaile agus thóg sé an teach ins an áit eile san fheirm.
    Caitlín Ní Ghallchobhair
    Ardvally, Co. Donegal