Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann uair dar bhainm Seam agus bhí mac aige dar bhainm Tomas. Bhí feirm már talamh acu agus bhí abhainn ag rith trasana i lár na páirce.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bealach mhór. Nuair a thionntuigh Tomas an capall chonnaic sé a teach fhéin agus dubhairt sé leis an cailín go rabh sé ag gabhail go dtí a teach fhéin. Dubhairt an (ag) cailín na léig do dhuine ar bith thú a pogadh no dheanfaidh tú dearmaid ormsa. “Chuaidh sé go dtí an teach agus crom sé síos agus phog an mhadadh é agus rinn sé dearmaid uirthe. D’iarr a athair ar cailín a bhí i nDoire a phósadh bhí triúir cailín ann. Phas sé ceann amháin acu. Bhí oidhche mhór ann agus bhí an cailín a rinn Tomas dearmaid ar (ar) insan teach. Chuaidh sí thart an teach agus isteach sa teinidh. Chuaidh bean Tomas thart an teach agus isteach sa teinidh agus ní rabh sí níos mó. Pás sé ceann eile acu agus bhí an cailín ceadna ann an oidhche seo. Fuair sí scian agus bhain sí an ceann duithe fhéin agus cíar sí a gruag annsin chuir sí a ceann uirthe arís. Rinn bean Tomas an rud ceadna agus fuair sise bás [fosta]. Annsin [fuair] pós Tomas posta do’n [an] cailín a [rinn] [anorm?] sé dearmuid (as) uirtí.
    AT0313: The Girl as Helper