Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí bean ann aon uair amháin. Bhí a fhear i America. Bhí ingean aca. Bhí an bean aosta.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ag guidhe ar son a athara a ghabhail go dtí an Aifreann. Bhí guth an deas ag an cailín seo. Chuir a athair go dtí sgoil le féoil a fhoghlium. Chuaidh an t-athair ar shiubhail. Buail gluaistean é. Bhí sé an olc ar fad. Fuair sé litir a ghabhail chuige. Chuaidh sí. Chuir sé ceist ar bean riaghalta a rabh an sagart aighe. Dubhairt sí go rabh. bhí an athas ar an cailín. Chuaidh sí fad leis annsin. (dub sí) Dubhairt sé laete a ghabhail go dtí an cuirm ceoil. Dubhairt sí nach dtíocfadh laethe a ghabhail (all) agus a athair ina luighe san leabhaidh. Dubhairt sé a gabhail ar a shon san. Cuaidh sí go dtí an cuirm ceoil agus ceoil sí comh an (bunn) bhinn fuair sí airgid. Ní fada go bfuair a h-athair bás. An fear a bhuail an athair leis an gluaistean, bhí duil mór aighe ins an cailín. Ní posadh an cailín é no bhí sí ag gabhail ar shiubhal le beith ina bhean riagalta. Síl an fear nach rabh séo ceart an cailín a gabhail ar siubhal agus ghut deas aici. Thionntuigh an fear annsin bhí sé ina Caitliceach annsin. Chuaidh sé ar siubhail agus rinneadh sagart dé. Bhí an cailín ina bhean riaghalta. Bhí an fear ag tabhairt misiún. Bhí an athas ar an cailín.