Scoil: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin iad agus nuair a cuireadh na gárdai ar bun níor tugadh asteach ariamh iad go Baile 'n Droichid. Sul a rabh na peelers annseo bhí dream a rabh na "Revenue Men" onna. Ar lorg phoitín a bhíodh siad san. Bhí oifigeach amháin aca seo dar b'ainm Rock. Is cosamhail gur thuit sé amach leis an sagart parroiste, Sagart Ua Gallcobhair, agus go dhearn sé egóid leis an Easboc fa dtaobh de. Ag an chéad caibidil 'na diaidh sin labhair an tEaspog le saghart Ua Gallchobhair agus ar seisean "bhuail tú Rock". "Bhuail" ars an saghart "isteach sa tsoc".
    Ní raibh níos mó fa dtaobh de.
    Sean duine Paddy Ua Gallcobhair (Paddy Neillí) a fuair bás 1906 a d'innis an scéal sin damhsa fa Rock, bhí sé 86 bliadhain nuair a fuair sé bás.
    Caonachán, Co. Donegal
    Paddy Neillí