Scoil: Mucros (uimhir rolla 5364)

Mucros, Co. Donegal
Aodh Ua hEigeartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Iarrann siad déirce corr uair. Pigheann corr uair agus áit le codhladh uaireannta eile. De shiubhail na gcos a téigheann siad o áit go h-áit. Innsigheann siad sgéaltaí agus eachtraidhe ins na tighthe corr uair. Corr uair gheibeann siad áit le codhladh i sean scioból no b’feidir ins an teach. Bíonn siad ag innse sgéaltaí agus eachtraidhe i rith na h-oidhce go dtéigheann siad a luighe. Bhíonn siad ag innse cá dtáinig siad as agus an t-ainm atá ortha agus na rudaí iongantacha a chonnaic siad. Nuair a éirigheann siad ar maidin téigheann siad ar shiubhal áiteacha eile ag cuartughadh rudaí. Ta sgeal aca fá Mícheál O Cordain. Is é an sgéal é;
    Lá amháin bhí Mícheál ag siubhail suas sráid Baile An Droichead agus chonnaic sé beirt fhear istigh i dteach agus iad ag ól. Chuaidh Mícheál isteach go dtí an teach agus diarr gloinne ar fhear a t-siopa. Thug sé an gloinne do Mícheál agus dól Mícheál an gloinne. Nuair a bhí an gloinne ólta ag Mícheál níor mhaith le Mícheál dhíol ar a shoin. Dubhairt ceann de na fir leis “Is milis a ól acht is searbh a dhiol”.
      1. people by social grouping
    Tomás Ua hAgáin