Scoil: Edenfinfreagh (uimhir rolla 8901)

An tÉadan Anfach, Co. Donegal
Conn Mac Diarmada

Ar an leathanach seo

1. Cró beag toighe ‘nar mhair Féidhlim Aodhaire, a bhean agus a chlann. San iargculas i bfad o bhailte agus ó dhaoine a bhí an teach seo suidhte. Muna rabh saidhbhreas ag Féidhlim Aodhaire agus a chlann bhí suaimhneas aca go dtí Samhradh amháin a thainic uaisle (sin an t-ainm a bheirti ar na Gall in Éirinn ‘san am) a sheilg na binne Guirme. Char bhfearr daobhtha acht a dtiocfhadh siad no is ann a bhI fiach dubh agus fiach bárr páirtigh agus cearca fraoch na sguaidheanna. Nuair a bhi slad ceart deanta acú ar eanlaith buail ocras (iad) agus tuirse iad. Rinne siad ar thoighe Féidhlim Aodhaire le béile maith a bheith acu líon siad an tulán de fíor uisge amach as tobar a rabh crann aonraic caortainn ag fás os a chionn agus d’iarr siad ar bean Féidhlim an tulán a chur i guil daobhtha
    Cait Ní Chuinn
    An Mhullaigh, Co. Donegal