Scoil: Céideadh (uimhir rolla 4809)

An Céideadh, Co. Donegal
E. Mac Suibhne
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1058, Leathanach 1p

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1058, Leathanach 1p

Ar an leathanach seo

1. Fad ó shoin nuair a bhí na Fianna ag gabhail . Bhí fear aca darbh ainm Diarmuid . Fear iongantach dóigheamhail a bhí ann. Bhí cáilín darbh ainm Gráinne . Bhí sí gabhail a phósadh Fionn acht nuair a chonnaic sí Diarmuid thuit sí i ngrádh leis agus pósadh iad . D'imigh siad ar siubhail . Nuair a fuair Fionn amach sin chuaidh sé amach fríd an tír go bheicfeach sé dtiocfadh leis Diarmuid a fhághail go dtabharfadh sé greádadh maith do . Bhí Diarmuid ag gabhail thart o áit go h áit go dtí go rabh sé thíos i gClochglas agus codhlaidh siad ar láftan ar bhárr binne os cionn na fairrge . Ó'n lá sin go dtí an la indiú níor tugadh ainm ar bith ar an áit sin acht Leabhaidh Dhiarmuida.
    An Chloch Ghlas, Co. Donegal
    Micheal Ac Bháird