Scoil: An Mhín Mhór (uimhir rolla 16342)

An Mhín Mhór, Co. Donegal
Pádraic Ó Breisléain

1. Léigheasanna.
    1. An déideadh: Frog beo a chur isteach in do bhéal agus trí sgread a bhaint as.
    Leigheas eile dó’n. Trí ghreim a bhaint as an fhionnad déideadh Atá ar an chrois ar an asal.
    2. cait frághadh. An T seachtá mac de theaglac agus iad uilig a theacht ar an t-saoghal indhiad a chéile. Tá leigheas an ghalair seo ag an seachtú fear. Chaithfidh an fear a bhfuil an galair air an ghabhail go dtí an fear a bhfuil an leigheas aige a gabhail trí mhaidín roimhe éirghe gréine indhiad a chéile. Chuirfid an fear a bhfuil an leigheas aige a lamh trí h-uaire ar an galair agus trí h-uaire ar an talamh. Dheanfidh sé sin air feadh trí mhaidín.
    3. Truich Má ólainn an duine a bhfuil an truich air trí deoch de bhainne asall béidh sé leigheasta.
    Leigheas eile dó’n Truich Má ólainn an duine a bhfuil an truich air trí deoch dó’n sáile as béal breic.
    Leigheas eile dó’n Truich Má iomchartha an duine a bhfuil an truich air trasna trí shrúthain trí mhaidhín roimhe éirghe gréine indhiad a chéile.
    An Ruadh Má thógainn gasúr ruaidh uisge as portac trí tráthnóna indhiadh a chéile, indhiad luighe gréine. Béidh biseach ar an Ruadh annsin.
    Mairead Ní Cholla
    Seascann an Róin, Co. Donegal