Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Donegal
Pádraig Mac Giolla Bhrighde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sí an rabh a dearbhrathair beo. Nuair a shroich sí an báile sé an chead cheist a cuireadh uirthí no nach rabh Eochaidh léite. “Ó” mar bfuil sé innseo arsa sise tá a chosa nighthe ag innse caidé mar tharluigh agus caide a dubhairt an baoghallach. Dar leis na Connachtaigh go mbéadh “cuitheamh an chearbaigh” aca-san agus ghleus da chloigeann deúg de fhearaibh laidir ortha agus d’imthí siad fhéin agus bean an bhaoghallaigh ag déanadh ar theach an Bhaoghallaigh san t-sliabh. Ghlac sé trí lá iad ag teacht acht tháinig siad ro-ghasta ar an droch uair de’n bhaogallach. Nuair a shroich siad an teach thug siad leo an baoghallach fhad le binn agus chuir siad ropa cnáibh thart fa na mhuinnéal agus chroch siad amach leis an bhinn é agus on lá sin amach baisdeadh. Croith-Uí Bhaoighill ar an áit sin agus tá lorg an ropa le feicheal san bhinn ag dúine ar bith nach gcreideann an sgéal mar mian leis a theacht.
    Pádraic Ua Rabhartaigh
    Maighread Ní Cnáimhsighe