School: Bun an Inbhir (roll number 5166)

Bun an Inbhir, Co. Donegal
Eoghan Mac Pháidín

1. (continued from previous page)
    d’fág se san bhaile é. Annsin tug sé leis mhac Mhaoil Mhuire agus chroc sé é do bheinn agus a chuid chos máirde. Níor tugadh ainim ar bith ar an áit sin ó shoin ach Cadach-na-Croice.
    Chuaidh Maol Muire a cuartughadh a mhic ar maidín. Chuir sé a bhata faoí na asgal agus cuir sé air culait fir boicht agus dimthigh se go Góla. Ach bhí Feidhlimid ró gasta aige agus bí ar siubhal ar siubal í mbád. Nuair a bhí sé giota ar siubal sgairt sé amach. “A giolla bhoicht da mbeidhinn astuigh agat cuirfinn deirce in do mhala”
    D’atháin Maol Muire é agus dubhairt sé. Dá mbéidhinnse amuig agatsa chuirfinn déirce in do mhala-sa le mo sgian. Thug Maol leis a bhád arís agus pill Thug sé go Toraige Cupla bliadhain na dhiaidh sin rinne Maol caisléain í gCloc-Ceann-Fhaolaidh agus comhnaidh sé fhéin ann go dtí go bfuair sé bás.
    Cuir sé sgeala chuig Feidhlimid lé é a chur. Ach dit na préachain é sul ar cuireadh é. Fuair mé an sgeal seo ó Conall Mac Pháidín.
    Pádraig Ua Fearraide
    An Ghlaisigh, Co. Donegal