School: Bun an Inbhir (roll number 5166)

Bun an Inbhir, Co. Donegal
Eoghan Mac Pháidín

1. Sgeal
    Bhí buachaill óg ann aon uair amháin agus bhí sé na comhnuidh ag deirbhsiúr. Bá ghnathach leis a bheith ag léigheadh sean leabhartaí a bhí ag a áthair mór nuair a bhí sé ar an sgoil. Bhí sgealtaí ionnta fá Thir-na-nÓg agus fá taidhbhsí. Lá amháin smaontuig sé go dtiocfadh leis fhéin a gabhail go Tír-na-nÓg. Ar maidhin lá thar na bhárach dimtigh sé agus dhá bunnogh aráin faoí na asgal. Bhí sé ar siubhal go rabh na bróga caithte agus gur thuit na bristí (b) lochtha (a)anuas dé, ach ní rabh sé abhalta teacht go Tir-na-nÓg. Lá amhain connaic sé fear ag tarraingt air. Labhair an fear leis dubhairt sé, “Nac deas do chuid bróg agus do chuid stocaí úra”. Ní rabh broga no stocaí ar an gasúr, agus dubhairt sé. “Á maise ta culaith de’n cineal ceadhna agam”. Is tú an fear ceadhna atá a dit orm no ta teangaidh maith agat arsa an fear. D’imthig an beirt leo go dtainig siad go teach beag i lár na coilleadh. Bhí bean istig ann agus diarr sé [uriti]? greim bídh a déanamh do’n gasúr. Rinne sise mar a h-iaradh uirtí agus ní rabh sí i bfad
    Pádraig Ua Fearraidhe
    Conall Mac Phaidín