School: Bun an Inbhir (roll number 5166)

Bun an Inbhir, Co. Donegal
Eoghan Mac Pháidín

1. (continued from previous page)
    go rabh tábhla mór bídh aicí. Nuair a bhí a sáith ithte ag an gasúr, tug an fear chapall do agus diarr sé air a gabhail go dtí páirc a bhí ag bun chnuic agus an t’eallach a buachailleacht. Dimtig an gasúr agus ní rabh sé i bhfad ag buachailleacht go bfachaidh sé fáthach ag teacht anuas taobh an cnuich. Diarr an fáthach air a teact aníos aige go muirfeadh sé é. Dubhairt an gasúr go dtabharfad sé bunnóg arain do ina aith fhéin agus tug. Nuair a tainig sé na bhaile an oidhche sin d’innis sé do’n bhean caidé a chonnac sé. Rinne sise dá bunnóg mhor aráin agus sí nimh ann ceann acha. (Duar) Diarr sí ar an gasúr ceann na nimhe a conghbhail fá coinne an fathaigh agus é fhéin an ceann eile a ithte.
    Nuair a tainig an fáthach tug an gasúr an bunnog do agus agus ní rabh sí iththe aige gur thuith sé ar chúl a chinn agus fuair sé bás. Dimthigh an gasúr agus lean sé lorgacha an fathagh go dtí umhacha ar taobh an chnuic. Chuarthuigh sé na h-umhach agus fuar málaí agus bocsaí óir a bhí goidhte ag an fathach. Chuaidh sé ar soitheach de chuid na Frainnce agus thainig sé go Sasainn. Chaith sé cuid de
    Pádraig Ua Fearraidhe
    Conall Mac Phaidín