Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Donegal
Máire C. Ní Choileáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí Murchadh Beag agus Murchadh Mór n-a gcómhnuidhe idteach amháin ar thaobh cnuic. Pánuidhe mór urradhanta a bhí i Murchadh mór agus chongbuigheadh sé Murchadh Beag i gCómhnuidhe faoi n-a smacht.
    Maidin amháin, d’iarr Murchadh M. ar Mh. B imtheacht leis amach n-a choilleadh agus lán an chapain de shúgh-chraobh a bhainnt do. D’imthig Murchadh Beag, bhain sé n-a súgh chraobh agus ar thoradh moille, thug a aghaidh ar a bhaile. Le sin fhein, tháinig croth mór fearthaine air agus shuidh sé síos faoi chrann le fasgadh a fhághail. Bhí sé ‘g amharc ar na duilleógaí ahus thuit ceann amháin isteach sa’ chapan, agus dhearc Murchadh Beag ar na súgh-craobh millse a bhí sé tabhairt abaile fhad le Murchadh Mór fallsa. D’ith sé ceann aca agus bhí sé an mhilis, d’ith sé an darna ceann agus bhí sé ní budh mhillse; d’ith sé an triomhadh ceann agus ag deireadh na dála, tháinig sé abhaile leis an chapan fhollamh chuig Murchadh Mór.
    Duine mall-fhoclach dubhranta a bhí i Murchadh Mór agus níor dhubhairt sé focal.
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)