Scoil: Ceathramhadh Ceanainn (C.) (uimhir rolla 10842)

An Cheathrú Cheanainn, Co. Donegal
Róisín, Bean Mhic Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a d'iarrfad sé agus chuaidh sé fhad le Naomh Fionan agus chuir sé ceist air caidé a diarrfad sé. Dubhairt Naomh Fionan leis "Iarr air an cros a fhághail an áit a bhfuil sé." Chuaidh an manach fhad le Naomh Colmcille agus d'iarr sé an chros air. Chá rabh Naomh Colmcille leath shásta acht chá dtiocfadh leis a fhocal a bhrisead agus thug sé an cros dó. D'imtigh Naomh Colmcille agus a chuid manaigh isteach go Toraigh go brónach agus gan iad leath shásta agus tá an cros thíos i Raithte go foíll. Bhí sí na seasam taobh amuigh de'n teampuill na ceadtrú bliadhna acht tháinig stoirm agus leigeadh í agus tá sí na lughe anois ar an talamh agus a cos briste.
        1. saints
    Ráith, Co. Donegal