Scoil: Carraig Airt

Carraig Airt, Co. Donegal
Pádraig Mac Phaidín

Ar an leathanach seo

1. Tá Caisleán na dTuath suidhte ar ghéig de Chuan na Long, tuairim míle taobh thoir de Chraosloch. Caisleán án-daingean a bhí ann i n-aimsire na Bainríoghna Éilis agus go cionn tamaill fhada na dhiaidh an ama sin. Tá na ballaí de'n Chaislean in a seasamh go fóill, ach tá an ceann, na h-urláir, agus na stáighrí uilig briste síos.
    Ní fhuil fhios i gceart cé'n uair ar tógadh é nó cé thóg é gídh go bhfuil neart seanchais ag na daoine san chómhursanacht fa dtaoibh de go dtí an lá indiu. Deir cuid de na daoinibh gur tógadh é le Neachtán Ó Dómhnaill do ceann de na chuid seachtar mac. Deir cuid eile aca gurbh í bean uasal de chuid na Sasana a thóg é cúpla bliadhain roimhe aimsir na Bainrioghna Éilis. In aon chor tá sé cinnte gur b'iad na Baoighilligh a bhí i sealbhachas an cheanntair sin ins an 13adh aois agus ins an ceathramhadh aois déag. Indiaidh sin fuair Clann Suibhne seilbh ar an duithche agus bhí siad i gceannas na tuaithe sin suas