Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann am amháin agus chuaidh sé siar go dtí'n Baile Láir fá choinne scratha. ...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bogadh. Bhí sé na shuidhe annsin ar feadh cupla lá; tháinig fear go dtí'n tigh lá amháin, agus d'innis sé dó gur sídheóg a bhí ann, agus gurbh eisen a bhí ag tabhairt na bpréataí uartha. D'innis sé dó go n-éiriochadh sé slán aráis dó bfhágadh sé na scrata aráis 'san áit céadna ar bain se iad, nó gurb iad sglátaí a thig féin a bhí ionnta. D'innis an fhear dó go ndéanfadh sé sin, agus ar an bhomaite sin d'éirigh sé slán. D'fhág sé na scratha aráis 'san áit ar bhfuair s iad, agus níor bhain na sidheóga leis ní ba mhó.
  2. Scéal eile

Bhí fear in Rath Mhaoilin am amháin agus bhí sé an-fhallsa. ...

Bhí fear in Rath Mhaoláin am amháin agus bhí sé an-fhallsa. D’imthigh sé go Sasan ag lorg oibre. Agus rinne sé coir éigin in eadan na n-oifigí, agus chuir an rígh ar dhíbirt é go dtí'n Domhan Thoir. Nuair a bhí sé 'san
    Cáitlín Ní Shiadhail
    Rapa, Co. Donegal