Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Tá trí tobar beannuithe sa pharoiste. Tá ceann acu i Dumhach Mhór ceann acu sa taobh Thoir agus an ceann eile i nDruim na Creige. Tobar Naomh Da Bhodog atá ar an ceann atá i nDumach Mhór, Tobar Phadraig atá ar an ceann atá sa Taobh Thoir agus tobar Cholm Cille atá ar an ceann atá i nDrum na Creige. Tugtar cuairt ar thobar 'a' Bhodog Aoine an Cheasta agus tugtar cuairt ar thobar Phádraig Lá Feíl Padraig agus níl mé cinnte cé an lá tugtar cuairt ar thobar Cholm Cille. Tá céithre cinn déag de dhornogaí thart fa thobar Phádraig agus gnídheann daoine an turas ann.
    Bhí tobar i gcomhnuidhe i nDumhach Mhór ach tobar fíor uisge a bhí ann agus fuarthas amach gur tobar beannuigh a bhí ann. Fa thuairim da fhicead o fuaras é.
    Is é Deideadh an galar is mo a dtéigheann daoine go tobar Dumach Mór
    Maighréad Ní Fríghil