Scoil: Faithche (Buachaillí)

Fahy More, Co. Mayo
Mícheál Ó Cinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Domhnaill Ó Murchadha. Sa ceanntar seo freisin bhí fear a suibhal ó Brocach go clár cloinne Muiris agus abhaile í dhá uair déag. Sé an t-ainm a bhí air na Máirtín O Gearaca as brocach baile Fhíocainn. Brighid Ní Gráda, Faithche, Clochair, Cathair Na Mart.
  2. De réir na scéalta atá le h-innseacht ag na sean-daoine badh breágh láidir na fir a bhí sa gceanncear seo seachtmhó bliadhain ó shoin. Deir siad go raibh graoh níos fearr ag na fir fadó ná mar atá acú anois, ar leímrigh, ag caitheadh cloch nó ag imirt peile. Fear an-láidir a bhí í Seán Mágh Flionn. Bí sé ina chomhnuidhe í Cill Míodhna an t-am a raibh an bothar iarrainn le
    Pádhraig Ó Cinnéide
    Fahy More, Co. Mayo