School: Cloidheach (roll number 12090)

Clydagh, Co. Galway
Máire Úna Ní Cheallaigh

1. CLUICHÍ na bPÁISDÍ
    Ba mhór an méid cluichí a bhí ag na daoine óga na h-áite seo, fadó, cuid aca atá beo fos in ár measg. Cuireadh ubhla ar crocadh ó'n siléal agus do bhíodh na páisdí ag iarraidh breith orra le na mbéal agus breíd ciartha treasna ar a shúil. Ó mbáisín uisge ar an urlár bhíodh siad ag iarraid píosa a baint dhe le na mbéal. Do leigeadh luaidh leaghta tré poll eocrach isteach i mbaisín uisge agus deanfhadh sé gunnaí, Clochair mainistreacha agus a lán rudaí eile san uisge.

CLUICHÍ na gCAILÍN
    Do rachadh na cailiní óga go aoil-tighthe agus liatróid snáthaid aca. Do caiteadh an t-snáthad san aoil-teach agus cuireadh siad an ceist seo uatha, "Cé'n fear ata ar bun mo snáthaide". Má labhradh fear fear b'shin é an fear a phósfadh. Do lean leis an cleas sin gur dubradh gurab é an diabhal a bhíod san aoil-teac. Annsin cuireadh críoch leis. Cíodh siad isteach i sgathán ar a dó déag a clog agus cíod siad an fear a phósfadh siad.

NA SIDHEÓGA
    Creideadh go mbíodh na sídheoga an-gnóthach ar