Scoil: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

Carrowbeg North, Co. Galway
Máire Ní Loideáin

Ar an leathanach seo

1. Núair a thagans an tuigheadóir(eacht). Lé dhul a tuigeadóireacht, geibheann sé dréimire fada. Síneann sé súas ar fad an tighe é. Theigheann sé súas ar an dréimire. Tugann sé leis a mállaid agus fúimín le chur faoi na ghlúnaí.
    Tosuigheann sé air ag caitheamh anúas an sean tuigh leamhtha nach mbíonn rath leis. Tosuigheann sé i n-íochtar an tighe ag cur stráca lé tuigh nuadh. Leageann sé scuilb treasna air. Baineann se casadh as dhá scuilb eile agus cuireann sé greim ar an gceann treasna. Núair atá an srath sin curtha aige bhíonn se dhá cur leis ó srath go srath go dtagann sé go bárr an tighe. Leagann sé na baib treasna i n-uactar air. Teanann sé leis na scuilb arís íad. Nuair atá na baib agus an
    Siobhan Ní Bhig
    An Chreig Dhubh, Co. Galway