Scoil: Beárna Dhearg (B) (uimhir rolla 14633)

Barnaderg, Co. Galway
Flaithrí Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Tá fothrach tighe margaidh i lár na cearnoíge sa báile beag seo. Ceád bliadhain ó shoin suas le aimsear na Ganntanuais mhoír bhí margaidh ann gach mhí. Bhí gach rud a bhí fághta ar na doaine díolta annsin, Bágun salann, mairt-fheoil salann, olannn, breíd, línéadac, im, caíse, uibheacha, garra, éadac, braitlíní, plancéidí, gach saghas úirlisí le h-aghaidh na feilme, coirce, eorna, lín, seagal, fataí geir, agus coinnéil gheire.
    Bhí a lán fighéadoírí annseo san am seo. Bhí cuípeár, suínéar, agus gaibhne ann, agus bhí muileann líne, agus muileann olna i gCaisleán na Mhuillinn cúpla míle as seo. Fear d'arbh ainm Deane ar leis an muileann seo agus tá fóthrac an muillin le feiceál fós ar an abhainn Grange.
    Uair nuair a bhí an muilleanoír - Ambroso (?) Deane ag dul go Bla' Cliath leis an airgead
        1. trade