School: Clochar na Trócaire (Newtownsmith)

Newtownsmith, Co. Galway
Sr M. Colmán

1. (continued from previous page)
    Ara! Níor bhfada gur thug an capall cúpla léim. Rith sé amach ó thóin an fhir agus thit an fear ar an talamh. Marbhuigheadh eadh an fear agus rith an capall roimhe, ach bhí fhios aige cá raibh sé ag dul mar d’imigh sé go baile lócha riabhac áit a raibh capaile dá chinéal ag síolrughadh.
    Mar gheall ar gur fear saidhbhir a bhí sa bhfear, tóigeadh learc cuimhneascháin dó. Seoirse an t-ainm a bhí ar an bhfear agus sin é an fáth gur tugadh tearc Sheoirse ar an áit idir paráiste na Cuain agus Cnoc Tuadh mar a marbhuigheadh an fear saidhbhir sin.
    Stiophán Ó Briain
    Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. Galway