Scoil: Tobar Ruadh

Toberroe, Co. Galway
Séamus Ó Cinnéide

Ar an leathanach seo

1. Tá sé ráidhte ag na sean-daoine go bhfuil ór i bfholach i gCluain-Bárr timcheall le leath-mhíle ó mo theach agus go bhfuil sé currtha ann trí nó ceithre chéad de bhliadhanta. Is i mbárr cnuic atá sé currtha agus níl aon tighthe níos giorra ná leath mhíle dhó.
    Níl cuid de na daoine cinnte cé chuir ann é acht deireann cuid aca gurab'é easbag a rinne é. Dubhairt siad go raibh sé ag fágáil na h-áíte agus go raibh an píosa óir seo aife agus níos mhaith leis é a thabhairt leis ar an dturas agus rinne sé poll agus chuir sé an píosa óir síos ins an bpoll sin agus chuir sé leacht mór annsin ós a chionn. Dún sé an poll le cré agus d'imthigh leis as an áit.
    Ní raibh fhios ag aon duine go raibh an t-ór seo ins an áit sin go ceann tamaill agus tar-éis tamaill fuair fear eicínt an sgéal amach agus chuaidh an sgéal ó dhuine go duine gur chualaidh fear é a bhí in-a-chomhnaidhe trí mhíle nó mar sin ó'n áit agus tháinig sé go dtí an cnoc agus thaisbeán duine eicínt an poll dó agus annsin thóg an fear an cré a bhí ó's cionn an pholl le (sluais) sluaseaid agus
    Máire Ní Chómair
    Cloonbar, Co. Galway