Scoil: Dún Doire - Breandán Naomhtha

Duniry, Co. Galway
Mícheál Ó Conaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Doighre faoi sméaróid. Chuaidh an bean seo isteach go dtí teach sean-mhnaoi a bhí comhnuidhe uirthi ós comhar an sgoil amach agus d'iarr sí sméaróid uirthí. Ní thuibhradh an sean-mhnaoi an sméaróid ar an teine mar Lá Bealtaine a bhí ann. Rug sí ar an tlú agus bhain sí sméaróid as an teine agus amach léi. Bhí buichéid salarach ar chúl an doras agus leag sí é agus chuir sin fearg ar an tsean-mhnaoi.
    Dubhairt sí nár cheart salacar a cur amach an lá sin mar bhéadh tú dhá chur amach ar feadh na bliadhna. Thosuigh an bheirt aca ag troid agus níor leig an sean-mhnaoi an sméaróid as an teach.
    Cúpla bliadhan o shoin goideadh úan óg ó m'athar nach raibh ach cúpla lá d'aois. An duine a ghoid é cheap sé go mbéadh a chuid féin aige agus cuid m'athair ach buidheachas mór le Dia. Bhí na h-úan chomh flúirseach an bhliadhan in a dhiaidh sin is a bhí an bliadhan
    Pádraic Ó Dearbháin
    Duniry, Co. Galway