Scoil: Dún Doire - Breandán Naomhtha

Duniry, Co. Galway
Mícheál Ó Conaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Siubhalann síad arís ar casán buailte treasna ar leac atá ós cionn sruthán an tobair go dtí go dtagann síad arais arís do dtí an áit a tosuigh síad. Déanann síad sin trí h-uaire ag bíonn turas déanta aca annsin. Nuair a bhíos sin d eanta aca nigheann síád a cosa agus a lamha agus tógann síad deoc.
    Ag bun an crainn atá an tobar ceann beag ata ann ach bíonn uisge ann i gcomhnuidhe. Ta cloc sa talam agus tá rudaí gearrtha amac ann. Bhí breac 'san tobar uair amháin agus is 'san breac sin a bhí an buadh. Nuair a bhí an turas déanta ag bean, uair, tháinic sí chuig an tobar agus bhí a mach in einfheacht leí. Bhí an breach sin in-dhon go leór galair a leigheasadh go mór-mhór súile tinn. Bhí galar éicint ar cloigeann an gasúir agus theastuigh uaithi an galar a leigheasadh.