Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann uair agus bhí mac aige. Bhí an mac 'na cleireac. Bhí an fear seo ann mhaith do na bocht. Lá amháin bhí an maighdean glormhar ag dul thart. Connaic an buchail í agus d'fiafruigh sé dí céard a bhí sí ag iarraidh. Dubhairt sí go raibh sí ag iarraidh dideann na h-oidhche. Thug an fear isteach i agus thug sé braon bainne di agus piosa arán. Rinne sé teach beag d' adhmad ag ní raibh sé noimeasd dhá déanamh. Chuaidh an Maighdean muire agus iosa isteach sa teach beag ádhmaid agus is ann a leig sí an oidhche tart dí. Bhí sí ann buidheach de'n fhear agus bhí an t-ádh air uaidh an lá sin amach.
    Bhí an maighdean ag dul thart. Bí cupla fata aici agus táinic sí isteach i dteach le h-aghaidh iad a bruith. Ní raibh duine ar bith istigh acht bean an tighe. D'fiafruigh an bean dí cá raibh sí ag dhul. Dfiarfruigh an maighdean muire dí an dtiubraidh sí cead dí na fataí a bruith. Dubhairt an maighdean as ocht de cead a leigeann dí an cáca a bhruith. Dubhairt an bean go raibh caca le bruith aici le h-aghaidh a fear a bhí sa tráigh. Ní raibh an cáca bruithe aici go raibh se n-oidhche. Da dtiubhraidh sí cead do'n Maighdean na fatai a bruith bead seacht gcáca bruite aici.
    Nóra Ní Cúaláin