Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. Galway
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chur san talamh. Ní fháightear na ríolta acht i dtalamh luirg agus cuirtear síos dhá orlach san gcré iad le liaghán. Is é an rud liaghán ná píosa iarainn tuairim's leath-throigh ar léithead. Cuirtear lámh ádhmaid ar a bharr le breith air. Cabhruigheann na comharsana le n-a chéile ag cur na bhfataí. Nuair a bhéas na fataí tuairim's mí curtha trinnseáltar iad. Annsin cuirtear spray ortha nuair a bhíonns na barranaí roinnt árd ós cionn na talmhan ar fhaichtíos go dtiucfadh an dubh ortha. Baintear fataí nuadha chuile bliadhain Lá'l Pheadar is Pól. Nuair a chuirtear i bpollaibh san ngarrdha iad san bhFoghmhar cuirtear fód ó's a gcionn. Nuair a bhíonn siad scathamh insna pollaibh tarrnighthear abhaile iad agus cuirtear i sciobhail iad. Fásann Banners, Dates, Epicures, Flounders, Pilots agus Pink Eyes san oileán seo. Deirtear gurbh iad na Dates agus na Banners is fearr a fhásann sa gceanntar. Úsáidthear fataí chun "Starch" a dhéanamh. Is é an chaoi a ndéantar an "Starch" na fataí a scríobhadh agus an rúgh a bhíonns fútha a choinneál go dtuitfeadh an chuid reamhar de ar íochtar an tsaithigh. Annsin caithtear ar an barr agus triomuighthear an t-íochtar agus bheadh sé go maith éadach a dhéanamh láidir.
    Mícheál Ó hIarnáin
    Cill Mhuirbhigh, Co. Galway