School: Lisín na hEilte (Buachaillí)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Pádraic Ó Séadhacháin

1. Bhí gasún ann fadó agus sé an tainm a bhí air (tóir) "Seán". Chuaid sé ar tóir oibre. Chuaidh sé ag obair i teach agus is é an obair a bhí aige coineál cráin mhuich as garrdhaí planndaí. Chuaid muinntir an tighe ar aifreann la agus dfhág siad féasta ag Seán. Nuair a bhí sé ithe an féasta níor chuimhnig sé ar an cráin. Chuaidh Seán amac agus bhí an cráin ins na planndaí. Chaith sé cloc leis an cráin agus bhain sé bainbh aistí bhí faitchios ar Seán agus d'imthig sé. Bhí sé ag imtheacht no gur thuit an oidhche. Casadh fear leis agus é ag dul ar aonac. Díarr an fear air cá raibh sí ag dhul. Dubhairt Seán go raibh sé ar thóir oibre. An bhfeiceann tú an solas sin arsan fear leis, thug go dtí an teac sin agus fan ann no go dtagad mise.Teastuighinn do leitéid uaim.
    Chuaidh sé go dtí an teach agus bhí fear ann roimhe inaice a bhean. Bhí sé ag fearthan taobh amuigh. Níor mhaith leis an bhean é a bheith istigh agus caith sí amach a caipín bfearr liom mo caipín a bheit amuigh na mé féin. Bhí sé ag fearthan go mór agus dfhill an fear ar ais ón aonach. Nuair a tháinig an fear
    Miceál Ó Shlatarra
    Padraic Ó Ceannaigh