Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí do shean- athair ar meisge ar mharbhuigh sé mé. Rinne sé poll annseo agus chuir sé mo chorp ann. Leag sé an cloch sin ar an bpoll." D'árduigh Seán an cloch agus chonnaic sé go leor cnámha faoi. "Anois a Sheáin, tá mé ag iarraidh ort mo cnámha a chur sa roilig. " Dubhairt Seán go raibh sé sásta é sin a dhéanamh agus d'imthigh an fear as amharc. Chuir Seán a cnamha ins an roilig in a dhiaidh sin. Ní fhaca sé an fear in a dhiaidh sin.
  2. Aon úair amháin bhí beirt buachaillí in a chómhnuighe í mbaile na Creige. Seán Ó Breadhnach agus Seán Siomaim a bhí mar ainm orraibh. Aimsir na Nodhlag a bhí ann agus bhí siad ag obair ann cruaidh ag réidhtuighadh an teach le h-aghaidh an Nodhlag. Bhí n-aithreaca agus a mháithreaca imthighthe go Gaillimh ag ceannacht rudaí le h-aghaidh an Féile. Chuaidh an beirt buachaillí go dtí an coill le cuileann a fhághail in a bheadh clochaí dearga air leis an teach a mhaiseadh. Ní raibh an cuileann leis na clochaí dearga le fághail
    Seán Ó hEóláin
    Lisheenavalla, Co. Galway