School: Caladh na Muc

Callownamuck, Co. Galway

1. Bhíodh trí béilí aca annseo fadó díreach mar atá anois - an breicfeasta, an dinnéar agus an suipéar.
    D'éirigheadh na daoine ag a sé a chlog agus theigidís amach ag obair agus iad ag trosgadh. Ag a naoí a chlog thagaidís isteach i gcóir an bheicfeásta. Bhíodh leite déanta de mhin buidhe aca i gcóir an béile seo. Uaireannta bhíodh fataí aca.
    Ní ólaidís mórán bainne an tráth sin mar ní bhíodh acht bó amháin ag gach feilméar. D'ólaidís bainne na ngabhar agus chuiridís bainne na gcaorach trí na fataí nuair a bhídís bruithte agus briste suas. Bláthach is mó d'ólaidís.
    Bhíodh an dinnéar aca ag a dó a chlog. Fataí agus muga bláthaighe a bhíodh aca. Nuair a bhíodh na fir ag