Scoil: Leitir Caltha (uimhir rolla 13952)

Leitir Calaidh, Co. Galway
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an cáca sa tobar go ceann scaitheamh. Annsin táinig madara beag aníos as an tobar agus dfhiarr sé píosa den cáca air. Ní thuibraidh mé arsa an dreathbhair seo. Dimtigh leis annsin ag déanamh an long. An chéad shlat a bhain sé bhris sí agus an dara slat ar an gcaoi chéadhna. Caith sé theacht a bhaile aríst gan an long do deanamh. An lá na dhiaidh sin dubhairt an dara dreathbhair go raibh sé féin ag dul ag déanamh an loing. Táinig sé go dtí an tobar chéadhna ar tháinig an chéad dreabhthair. Tháinig an mada beag aníos as an tobar aríst acht níor thug sé aon phíosa cháca dhó. Cuaidh sé ag déanamh an long acht chíon sí air. Táinigh sé a bhaile aríst gan aon long a dhéanamh. An lá na diaidh sin dubhairt an dearbhrathair ba óige go rachaidh sé féin ag déanamh an loing. Cuir a máthair dhá cáca síos agus nuair do bhíodar bruighte aici dfhiafruigh sí dhó cé bfearr leis an cáca beag is a beannacht ná an cáca mór is a mallacht. Is fearr liom an cáca beag a deir sé. Tug sí dhó é agus dimtigh leis. Ní raibh sé i bhfhad nó go dtáinig sé go dtí an tobhar beag. Táinig an mada beag aníos agus tug sé seo píosa den cháca dhó. Táinig an mada beag i néinfheacht leis go dtí an coill agus tosaigh siad ag déanamh an loing. Bhaineadar dhá shlat agus nuair a bíodh an loing déanta dubhairt an mada beag leis slat aca do bhualadh ar a ceann nuair a bheidh sí ag eirghe, agus an t-slat eile do bualadh ar a deirid nuair a beidh sí ag dul ag ísliú. Cuaigh Con isteach sa long agus dúin an
    AT0513A: Six Go through the Whole World
    Colm Ó Ráighne