Scoil: Cill Ainbhthin (uimhir rolla 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

Ar an leathanach seo

1. An Arc Luachra:- San aimsir fliuch is mó a bhíonns an arc luachra amuigh. Dá mbéadh do bhéal oscailte agat léimfeadh sé aníos as an talamh agus thiocadh sé síos in do bholg. Uair amháin nuair a bhí fear in a chodladh chuaidh ceann isteach in a bhéal. Bhíodh air a bheith ag ithe chuile noiméad sa ló agus ní raibh fhios aige céard a bhí air. Lá amhain chuaidh sé chuig an dochtúir agus dubhairt an dochtúir leis go raibh arc lúachra thíos in a bholg. Dubhairt sé leis go leor salann a chur ar phíosa bagúin agus dul in áit eicint a mbéadh uisge agus an bagún a ithe agus nuair-a gheobhfadh siad baladh an uisge go léimfeadh siad amach as a bhéal. Rinne sé é sin agus léim sé arc luachra amach as a bhéal.
    An Franncach:- Deirtear dá n-óltha anbhruith an franncagh go mbéadh dhíos chugat chuile rud.
    Bríghid Bhreathnach