Scoil: Cill Ainbhthin (uimhir rolla 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

Ar an leathanach seo

1. Tosnuigheann an Carghaois ar Céadaoin an Luaithre. La mór throsgadh é Céadaoin an Luaithre. Deirtear go bhfágtar an leanbh ins an gcliabháin gan deoch bainne a thabhairt dhó, an lá sin, go gcaoinfeadh sé trí h-uaire. Is maith le gach duine rud eicínt a dhéanamh i rith an Charghaois, mar is am le píonós a dhéanamh is eadh é. Bíonn cuid de na daoine agus na páiste sgoile ag trosgadh ar mhilseán agus rudaí eile. Domhnach Cásga sin lá deire an Carghaois.
  2. Ar an Domhnach deireadh d'Iúl seadh á bhíos Domhnach Crom Dubh gach bliain. Bíonn Patrún i Mágh Chuillin an lá sin agus bíonn go leor spóirt ag na páistí ann. B'iad na fir ba mhó a chuireadh spéis ann fadó agus ní cuireann siad moran suime ann anois. Deirtear gur gearr go mbí sé imthighthe i léig ar fad.
    Seán Breathanch, Gort na gCruach, Ros Cathail a d'innis.
    Nuala Bhreathnach